Voor de wijk en door de wijk

Wie zijn wij


In 2012 gingen medewerkers van het toenmalige Wijkcentrum aan de slag met een plan van het Landelijk Steunpunt Actieve bewoners (LSA). Die had geld van de Postcode Loterij gekregen om sociaal-economische initiatieven van bewoners in achterstandswijken op te zetten en verder uit  te werken.

Dit leidde in maart 2013 tot het eerste Bewonersbedrijf van Nederland met een eigen bestuur van vrijwilligers en een betaalde zakelijk leider: Bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen.   Ze gingen enthousiast en ambitieus aan de slag.  Door de aanschaf van een keuken, werd van meet af aan vooral op catering en maaltijd bezorging ingezet. Daarnaast werden proeven gestart met groenonderhoud en schoonmaakactiviteiten en onderzocht men diverse mogelijkheden om werk in de buurt te creëren. Helaas sloeg de economische crisis hard toe en moest men verschillende plannen ook al snel weer  laten varen.

In december 2014 liep het contract van de zakelijk leider af en met zijn vertrek verdween ook direct een belangrijk deel van het bestuur.  De overgebleven bestuursleden stonden voor een schier onmogelijke taak, maar met één doel: dit nu al weer opgeven: NOOIT !

Het bestuur werd uitgebreid en nam ook de zakelijke leiding voor haar rekening.   Allereerst werd er naar de mogelijkheden gekeken. Het idee was om mensen met een uitkering  hun (verplichte) tegenprestatie als vrijwilliger bij het Bewonersbedrijf uit te laten voeren.   Als ergens een betaalde opdracht voor geregeld kon worden, kon dan bovendien de maximale vrijwilligersvergoeding (dat wat je zonder problemen naast je uitkering mag ontvangen) worden bijverdiend.   Volgens het bestuur een welkom extraatje en bovendien een directe bijdrage aan de bestrijding van de armoede in de -statistisch gezien al 5 jaar- armste wijk van Nederland.  En bovendien werden buurtbewoners zo meer betrokken bij hun buurt en  met elkaar.

En toen hielp het toeval een handje.  De Gemeente Leeuwarden veranderde haar beleid. Van de oude regiserende rol in buurtaanpak, wilde men naar een faciliserende rol van bewonersinitiatieven in de verschillende buurten.  Tegelijkertijd werd door de  desastreuze  bezuinigingen op de oude sociaal werkplaatsen, ook de taakstelling van Caparis veranderd.  Daardoor kwam het klein groenonderhoud vrij en bood de gemeente dat als proef (o.a.) aan het Bewonersbedrijf aan.  Omdat dit een garantie betekende om nog twee jaar in ieder geval op de oude voet voort te kunnen, was dat snel besloten.

En zo maakte Bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen per 1 januari 2015 eigenlijk een doorstart.


Tevens zijn wij In het bezit van de ANBI-status

© 2024 Bewoners Bedrijf Heechterp Schieringen

Thema door Anders Norén